MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Effects of Zno Nanoparticles and Ethylenediamine-N,n Acid on Seed Germination of Four Different Plants

Thumbnail Image

Date

2019

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

John Wiley and Sons Inc

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
Department of Organic Agriculture / Organik Tarım Bölümü
Tüm dünyada olduğu kadar ülkemiz tarımında da uygulanmakta olan bazı etmenler ( hormon uygulaması,kimyasal ilaç ya da organik olmayan gübre kullanımı vs.) sonucunda insanlar ,gıda hammaddelerinin basında gelen tarımsal ürünlerin üretiminden tüketimine değin daha bilinçli ve duyarlı olmaya yönelmişlerdir. Yüksekokulumuzun Organik Tarım programında öğretim süresi iki yıl olup 2011-2012 öğretim yılından itibaren eğitim verilmeye başlanmıştır. Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumlarının a)Çay Teknolojisi, b)Genel Ziraat , c)Makine (Tarım Meslek Lisesi), d) Makine (Tarım Teknolojisi), e)Peyzaj, f)Süs Bitkileri, g)Tarım , h)Tarım Teknolojisi, i)Ziraat alanlarından mezun olanlar ; Organik Tarım programına sınavsız yerleşmek için müracaat edebileceklerdir. Diğer lise mezunları ise YGS-6 puanıyla yerleşebilirler. Organik Tarım programı her sene 30 öğrencilik kontenjan ile öğretime devam edecek olup, teori ve pratiğe dayalı iki yıllık eğitim sonunda mezun olanlara “Organik Tarım Teknikeri “unvanı verilecektir. Mezun olan öğrencilerimiz isterlerse ,Dikey Geçiş Sınavına (DGS) katılarak basarili olmaları durumunda Lisans düzeyinde ( Ziraat Mühendisliği ) eğitimlerine devam etme şansına da sahiptirler. Kızıltepe Meslek Yüksekokulu binası ; Mardin- Artuklu İlçemiz sınırlarında olup, 2 katli bahçeli bir binada faaliyetlerini sürdürmektedir.İlçeler garajından sürekli olarak minibüs seferleri vardır.Öğlen yemeği ihtiyacı, fiş karşılığında yemekhaneden karşılanmaktadır. Organik Tarım Programında önlisans düzeyinde halen 11 öğretim elemanı ile eğitim ve öğretim verilmektedir
Organizational Unit
Department of Medical Services and Techniques / Tıbbi Hizmetler ve Teknikleri Bölümü
İlk ve Acil Yardım Programının amacı; dünyada ve ülkemizde gelişmekte olan acil tıp sistemi içerisinde hizmet verebilecek bilgi, beceri ve deneyimlerle donatılmış, ahlaki ve deontolojik değerlere uygun davranış sergileyen, gelişmeleri takip edebilen, çağdaş ve bilimsel düşünebilen meslek üyeleri yetiştirmek; hastane öncesi acil sağlık hizmetlerinde, sağlık sorunlarını en iyi şekilde saptayıp çözebilecek yeterliliğe ulaşmış, hasta ve yaralılara temel ve ileri yaşam desteği verebilen, her türlü sistem travmasını tanıyıp uygun acil yaklaşımı yapabilen; hastane öncesi acil müdahale hizmetlerini profesyonelce verip, ardından hasta ve yaralıların esas tedavisi yapılıncaya kadar geçen süre içerisinde gerekli merkezlere uygun koşullarda taşınmasını, yaşam kurtarıcı ve sakat kalmayı önleyici tıbbi müdahale olanakları sağlayabilecek sağlık personeli yetiştirmektir. Ayrıca, dikkatli, soğukkanlı ve sorumluluk duygusu güçlü, başkaları ile iyi iletişim kurabilen, hastanın durumunu ve çevresini inceleyerek, yakınlarından bilgi alarak sorununu belirleyen, hastanelerin acil servis bölümünde ilk yardım görevi yapan, gerektiğinde ambulans sürücülüğü de yapan nitelikli tekniker yetiştirmektir.

Journal Issue

Events

Abstract

The release of nanoparticles and biodegradable chelating agents into the environment may cause toxicological and ecotoxicological effects. The aim of this study is to determine the ecotoxic effects of zinc oxide (ZnO) nanoparticles and ethylenediamine disuccinic acid (EDDS) on most cultured four plants. The durum wheat, bread wheat, barley, and rye are exposed to 5 mL 10 mg L−1 ZnO nanoparticles and 10 mg L−1 EDDS in the seed germination stage. Results show that these different plant species have different responses to ZnO nanoparticles and EDDS. The germination percentage of bread wheat and rye decreases in the application of ZnO nanoparticles while the germination of durum wheat and barley increases as much as in radicle elongation and seedling vigor. While ZnO treatment causes a decrease in bread wheat and rye germinated rat in the range of 33–14.3%, respectively, there is no change in germination rate of these plants at EDDS treatment. In addition, EDDS treatment positively affects barley germination rate. In conclusion, it is clear that ZnO nanoparticles have more toxic effects on bread wheat and rye than EDDS, while barley is positively affected by ZnO nanoparticles and EDDS. © 2019 The Authors. Published by WILEY-VCH Verlag GmbH & Co. KGaA, Weinheim.

Description

Keywords

Crop Plants, Nanoparticles Toxicity, Phytotoxicity, Root Elongation, Wheat

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Q2

Scopus Q

Q1

Source

Global Challenges

Volume

3

Issue

9

Start Page

End Page