MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Synthesis and Characterization of Molecularly Imprinted Composite as a Novel Adsorbent and Competition With Non-Imprinting Composite for Removal of Dye

Loading...
Thumbnail Image

Date

2021

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
Department of Nutrition and Dietetics/ Beslenme ve Diyetetik Bölümü
Mardin Artuklu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü, alanında eğitim ve araştırma yapmak amacıyla, 2018 yılında öğrenci alımına başlamıştır. Lisans düzeyinde bu eğitim 4 yıl sürmekte ve bölüm mezunlarına ‘Diyetisyen’ unvanı verilmektedir. Bölümün amacı, sağlığın korunması ve geliştirilmesini, hastalıkların tedavisi açısından toplumda yeterli ve dengeli beslenme bilincinin yerleşmesini sağlayacak, kişiyi ve toplum sağlığını merkez alan bir sorumluluk anlayışıyla yetişen insan gücü ile araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde bulunmayı esas almak ve tüm bunlarla ülkemizde toplumun sağlık düzeyinin geliştirilmesine katkı sağlamaktır.
Organizational Unit
Department of Medical Services and Techniques / Tıbbi Hizmetler ve Teknikleri Bölümü
İlk ve Acil Yardım Programının amacı; dünyada ve ülkemizde gelişmekte olan acil tıp sistemi içerisinde hizmet verebilecek bilgi, beceri ve deneyimlerle donatılmış, ahlaki ve deontolojik değerlere uygun davranış sergileyen, gelişmeleri takip edebilen, çağdaş ve bilimsel düşünebilen meslek üyeleri yetiştirmek; hastane öncesi acil sağlık hizmetlerinde, sağlık sorunlarını en iyi şekilde saptayıp çözebilecek yeterliliğe ulaşmış, hasta ve yaralılara temel ve ileri yaşam desteği verebilen, her türlü sistem travmasını tanıyıp uygun acil yaklaşımı yapabilen; hastane öncesi acil müdahale hizmetlerini profesyonelce verip, ardından hasta ve yaralıların esas tedavisi yapılıncaya kadar geçen süre içerisinde gerekli merkezlere uygun koşullarda taşınmasını, yaşam kurtarıcı ve sakat kalmayı önleyici tıbbi müdahale olanakları sağlayabilecek sağlık personeli yetiştirmektir. Ayrıca, dikkatli, soğukkanlı ve sorumluluk duygusu güçlü, başkaları ile iyi iletişim kurabilen, hastanın durumunu ve çevresini inceleyerek, yakınlarından bilgi alarak sorununu belirleyen, hastanelerin acil servis bölümünde ilk yardım görevi yapan, gerektiğinde ambulans sürücülüğü de yapan nitelikli tekniker yetiştirmektir.

Journal Issue

Events

Abstract

Due to its high visibility, high resistance, and toxic effects, colored substances in the textile and other dyeing industries waste-water cause great damage to biological organisms and ecology. Therefore, current research efforts to develop high selectivity, specificity, and efficient water treatment technologies are very intense, and molecularly imprinting methods (MIM) constitute a category of functional materials to meet these criteria. Polymethylmethacrylate-chitosan molecularly imprinted composite (PMMAC-MIC) and non-imprinted composite (PMMAC-NIC) were successfully prepared by MIM. Dye adsorption performance of MIC and NIC composites was investigated by comparison. The obtained adsorbents were characterized by Fourier transform infrared spectroscopy (FTIR), X-ray diffraction (XRD), field-emission scanning electron microscopy (FE-SEM), differential scanning calorimetry (DSC), thermogravimetric analysis (TGA), and zeta potential techniques. The kinetics of adsorption followed a pseudo-first-order model while the Langmuir adsorption isotherm provided the best fit. The maximum adsorption capacity of dye was found as 93.78 mg/g for PMMAC-MIC and 17.70 mg/g for PMMAC-NIC at 298 K temperature, the initial dye concentration was 100 mg/L. Thermodynamic parameters indicated that the removal of dye from PMMAC-MIC was endothermic and spontaneous. Besides, the regeneration of composite was recycled four times.

Description

Keywords

Kimya, Uygulamalı

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

N/A

Scopus Q

Q3

Source

Journal of the Turkish Chemical Society, Section A: Chemistry

Volume

8

Issue

2

Start Page

609

End Page

622