MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Cytotoxic Potential of Selenium Nanoparticles (senps) Derived From Leaf Extract of Mentha Longifolia L.

No Thumbnail Available

Date

2024

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
Department of Medical Services and Techniques / Tıbbi Hizmetler ve Teknikleri Bölümü
İlk ve Acil Yardım Programının amacı; dünyada ve ülkemizde gelişmekte olan acil tıp sistemi içerisinde hizmet verebilecek bilgi, beceri ve deneyimlerle donatılmış, ahlaki ve deontolojik değerlere uygun davranış sergileyen, gelişmeleri takip edebilen, çağdaş ve bilimsel düşünebilen meslek üyeleri yetiştirmek; hastane öncesi acil sağlık hizmetlerinde, sağlık sorunlarını en iyi şekilde saptayıp çözebilecek yeterliliğe ulaşmış, hasta ve yaralılara temel ve ileri yaşam desteği verebilen, her türlü sistem travmasını tanıyıp uygun acil yaklaşımı yapabilen; hastane öncesi acil müdahale hizmetlerini profesyonelce verip, ardından hasta ve yaralıların esas tedavisi yapılıncaya kadar geçen süre içerisinde gerekli merkezlere uygun koşullarda taşınmasını, yaşam kurtarıcı ve sakat kalmayı önleyici tıbbi müdahale olanakları sağlayabilecek sağlık personeli yetiştirmektir. Ayrıca, dikkatli, soğukkanlı ve sorumluluk duygusu güçlü, başkaları ile iyi iletişim kurabilen, hastanın durumunu ve çevresini inceleyerek, yakınlarından bilgi alarak sorununu belirleyen, hastanelerin acil servis bölümünde ilk yardım görevi yapan, gerektiğinde ambulans sürücülüğü de yapan nitelikli tekniker yetiştirmektir.
Organizational Unit
Department of Nutrition and Dietetics/ Beslenme ve Diyetetik Bölümü
Mardin Artuklu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü, alanında eğitim ve araştırma yapmak amacıyla, 2018 yılında öğrenci alımına başlamıştır. Lisans düzeyinde bu eğitim 4 yıl sürmekte ve bölüm mezunlarına ‘Diyetisyen’ unvanı verilmektedir. Bölümün amacı, sağlığın korunması ve geliştirilmesini, hastalıkların tedavisi açısından toplumda yeterli ve dengeli beslenme bilincinin yerleşmesini sağlayacak, kişiyi ve toplum sağlığını merkez alan bir sorumluluk anlayışıyla yetişen insan gücü ile araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde bulunmayı esas almak ve tüm bunlarla ülkemizde toplumun sağlık düzeyinin geliştirilmesine katkı sağlamaktır.

Journal Issue

Events

Abstract

The search for alternative methods in cancer treatments has been going on for many years. In the current study conducted for this purpose, selenium nanoparticles (ML-SeNPs) were produced from the aqueous leaf extract of Mentha longifolia L. easily and inexpensively, without harming the environment. The anticancer potential of ML-SeNPs on glioblastoma cell (U373), osteosarcoma cell (U2OS), and healthy retinal pigment epithelial cell (RPE-1) lines was determined by MTT (3-(4,5-dimetiltiazol-2-il)-2,5-difeniltetrazolium bromid) test. For the test, ML-SeNPs were applied at 100, 300, and 600 µg/mL levels and interaction was provided for 24 and 48 hours. The survival rates (%) in RPE-1, U373, and U2OS cell lines in the 24-hour application were 107.49-98.89, 97.66-86.82, and 87.81-83.37, respectively. The viability rates (%) of the cells in 48 hours of application were 72.27-87.39, 68.17-73.48, and 81.00-84.67, respectively. In general, it was discovered that the cytotoxic effect of ML-SeNPs on RPE-1, U373, and U2OS cell lines was greater at low doses and increased over time. In-vivo studies that support the antiproliferative action of ML-SeNPs may boost the prospect of using them as therapeutic agents in potential cancer treatment procedures in the following years.

Description

Keywords

Mikrobiyoloji, Onkoloji, Biyokimya Ve Moleküler Biyoloji

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

N/A

Scopus Q

N/A

Source

International Journal of Agriculture, Environment and Food Sciences

Volume

8

Issue

1

Start Page

169

End Page

175