MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Sea, Food, and Entertainment: Understanding Tourists’ Daily Dinner Cruise Tour Experiences in Istanbul

Thumbnail Image

Date

2022

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Journal of Tourism and Gastronomy Studies

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
Department of Gastronomy and Culinary Arts / Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü
Günümüzde, tüketiciler sağlıklı ve güvenli yiyecek-içecekler tüketmek istemekte, yine ülkemiz açısından çok önemli olan turizm sektöründe turist tercihlerinde tarihi ve kültürel miras ile çeşitli sanatsal ve kültürel aktivitelere doğru önemli bir eğilim görülmektedir. Bu eğilim kapsamında gastronomik değerlere ilgi her geçen gün artmaktadır. Bu bağlamda Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü sağlıklı ve güvenli yiyecek içecek üretimi ve gastronomi turizmi faaliyetlerinin geliştirilmesi ve güçlendirilmesinde, mevcut kültürel değerlerimizin gelecek nesillere aktarılmasında önemli bir işlevi üstlenmektedir. Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünün amacı, yiyecek ve içecek sektörüne mutfak şefi ve yönetici olmaya aday, sağlıklı ve güvenli yiyecek içecek üretebilen, yerel yeme-içme kültürünü yaşatan, mevcut değerleri ortaya çıkaran, ulusal ve uluslararası mutfaklardan örnekleri sunabilecek gastronom ve yöneticiler yetiştirerek sektörde eksikliği hissedilen, nitelikli, eğitimli, lisan bilen eleman sayısının artmasına katkı sağlamaktır.

Journal Issue

Events

Abstract

The purpose of this research is to examine and understand the experiences of tourists who participate in a daily dinner cruise in Istanbul. By analyzing tourist comments, this study used a qualitative case study approach to user-generated content. The data obtained from TripAdvisor, which is the most prominent travel site for tourists, obtained from tourist reviews (n:216) between 15 November and 10 December 2020. Daily dinner cruise tour experience findings are diverse and based on dimensions of satisfaction, memorable experience, service quality, food quality, value/price, entertainment, and deficiencies. Since there are no empirical studies on visitors' daily dinner cruise experiences in the tourism literature, it is expected that this study will make a substantial contribution to the existing body of knowledge and fill the gap.

Description

Keywords

Dinner cruise, Experience, User-generated content, Istanbul

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Journal of Tourism and Gastronomy Studies

Volume

Issue

Start Page

3813

End Page

3826