MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Biosynthesis of AgNPs by extract from waste leaves of Citrullus lanatus sp. (watermelon); characterization, antibacterial and antifungal effects

Loading...
Thumbnail Image

Date

2021

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Progress in Nutrition

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
Department of Nursing / Hemşirelik Bölümü
Mardin Artuklu Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu, 1996 yılında Dicle Üniversitesi’ne bağlı olarak kurulmuş olup, 2007 yılında kurulan Mardin Artuklu Üniversitesi’ne bağlanmıştır. 2019 yılında 30749 sayılı Cumhurbaşkanı Kararnamesi uyarınca Sağlık Bilimleri Fakültesi olarak resmî gazetede yayımlanan Mardin Artuklu Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu'nun Sağlık Bilimleri Fakültesi’ne dönüştürülmesine yönelik karar ile Mardin Artuklu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi kurulmuştur. Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü, bilimsel gelişmelere dayalı olarak toplumun sağlık gereksinimlerine yanıt vermek için, etik değerlere uygun, etkili iletişim sağlayan, problem çözme ve araştırma becerilerine sahip, değişim yaratabilen, insan haklarına saygılı lisans düzeyinde hemşire yetiştirmektedir. Bu bölümden mezun olan hemşireler büyük oranda hastanelerde hemşirelik yapmakla beraber farklı alanlarda çalışma imkanlarına da sahiplerdir.

Journal Issue

Events

Abstract

Silver nanoparticles (AgNPs) are valuable materials with a large number of sectors used. Green synthesis is very important for biomedical applications as they show biocompatible properties. In this study, AgNPs were easily synthesized using the environmentally friendly green synthesis approach using agricultural waste parts of Citrullus lanatus sp. plant grown in Diyarbakır region. Characterization of synthesized AgNPs was made. Fourier Transform Infrared Spectroscopy (FTIR) analysis was used to evaluate the phytochemicals responsible for effective reduction in the formation of AgNPs. UV-visible spectrophotometer (UV-Vis.) Spectra were also used to determine the presence of AgNPs. X-Ray Diffraction Diffractometer (XRD), Scanning Electron Microscope (SEM), Transmission Electron Microscope, Zeta potential analyzes were performed to define the crystal structures, dimensions and surface charges of AgNPs, respectively. In these data, it was determined that AgNPs showed maximum absorbance at 460 nm, spherical appearance, 21.27 crystal nano size and -30.05 mV zeta potential. Antimicrobial effects of AgNPs on gram positive Staphylococcus aureus (S. aureus) and Bacillus subtilis (B. subtilis) bacteria, gram negative Escherichia coli (E. coli) and Pseudomonas aeruginosa (P. aeruginosa) bacteria, as well as on fungus C. albicans pathogenic microorganisms It was analyzed by specifying the Minimum Inhibition Concentration (MIC) by microdilution.

Description

Keywords

Antimicrobial, MIC, SEM, TEM, Zeta potential

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Q4

Scopus Q

Source

Progress in Nutrition

Volume

23

Issue

3

Start Page

End Page