Yeniçağa İlçesinin Sürdürülebilir Turizme Açılmasında Yerel Halkın Tutumu

Loading...
Thumbnail Image

Date

2018

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Türk Turizm Araştırmaları Dergisi

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Department
11.01. Department of Gastronomy and Culinary Arts / Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü
Günümüzde, tüketiciler sağlıklı ve güvenli yiyecek-içecekler tüketmek istemekte, yine ülkemiz açısından çok önemli olan turizm sektöründe turist tercihlerinde tarihi ve kültürel miras ile çeşitli sanatsal ve kültürel aktivitelere doğru önemli bir eğilim görülmektedir. Bu eğilim kapsamında gastronomik değerlere ilgi her geçen gün artmaktadır. Bu bağlamda Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü sağlıklı ve güvenli yiyecek içecek üretimi ve gastronomi turizmi faaliyetlerinin geliştirilmesi ve güçlendirilmesinde, mevcut kültürel değerlerimizin gelecek nesillere aktarılmasında önemli bir işlevi üstlenmektedir. Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünün amacı, yiyecek ve içecek sektörüne mutfak şefi ve yönetici olmaya aday, sağlıklı ve güvenli yiyecek içecek üretebilen, yerel yeme-içme kültürünü yaşatan, mevcut değerleri ortaya çıkaran, ulusal ve uluslararası mutfaklardan örnekleri sunabilecek gastronom ve yöneticiler yetiştirerek sektörde eksikliği hissedilen, nitelikli, eğitimli, lisan bilen eleman sayısının artmasına katkı sağlamaktır.

Journal Issue

Abstract

Turizm faaliyeti kapsamında kullanılan tüm unsurların ve sonuçlarının gelecek nesiller ile paylaşılabilecek şekilde kullanılması ve korunması düşüncesi sürdürülebilir turizm kavramıyla açıklanmıştır. Araştırmaya konu olan Bolu ili Yeniçağa ilçesinde başlatılmaya çalışılan turizm hareketliliğinin sürdürülebilirlik çerçevesinde halkın tutumu ölçülmüştür. İlçe halkına 8’i değişken olmak üzere 30 soruluk bir anket uygulanmıştır. Anket soruları halkın “soysal yaşantı, ekonomik koşullar ve doğal çevreye” olan tutumunu ölçmüştür. Gruplar arasında en büyük pozitif etki ekonomik koşuldur. Doğal çevre ve sosyal yaşantı için tutum olumlu yöndedir. Araştırma sonucunda toplanan veriler ışığında ilçe halkı sürdürülebilirlik kavramına çok aşına olmadığı, fakat turizmin ilçeye olumlu sonuçlar getireceği inancındadır. Doğal çevre bulgularının düşük seviyede olan pozitif etkisine sebep olarak halkın sürdürülebilirlik bilgisinin yetersiz oluşu tahmin edilmektedir. Araştırma sonucunda ilçede başlayacak turizm faaliyetleri ile ilgili çalışma sonunda önerilerde bulunulmuştur.
The notion of sustainable tourism encompasses the thought of usage and preservation of all the components and the related consequences involved in tourism activities, in such a way as to enable us to share such values with next generations. In the present study, the attitude of the local people of the district of Yeniçağa in the province of Bolu was measured with respect to the sustainability of tourism activities attempted to be initiated in the region. A questionnaire of 30 questions including a section of 8 variable questions was applied to the residents in the district. The questions focused on measuring the attitude of the people in terms of ‘’social life, economic conditions and natural environment’’. The greatest positive effect between groups has turned out to be the one concerning economic conditions. Their attitude towards natural environment and social life has also been determined to be positive. In the light of the data obtained as a result the study, even though the residents in the district are not familiar with the notion of sustainability, they think that tourism would yield favorable implications for the district. Low positive effect of the findings as regards natural environment probably results from the lack of knowledge of local people on sustainability. In the concluding part, the study provides a set of recommendations addressing the tourism activities to be initiated in the district.

Description

Keywords

Bolu, Ekoloji turizmi, Yeniçağa, Sürdürülebilir turizm., Bolu, Ecological Tourism, Yeniçağa, Sustainable Tourism

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

CAVLAK F,TOPRAK L (2018). Yeniçağa İlçesinin Sürdürülebilir Turizme Açılmasında Yerel Halkın Tutumu. Türk Turizm Araştırmaları Dergisi, 2(4), 14 - 25. Doi: 10.26677/tutad.2018. 38

WoS Q

Scopus Q

Source

Türk Turizm Araştırmaları Dergisi

Volume

2

Issue

4

Start Page

14

End Page

25
Page Views

3

checked on Oct 29, 2025

Downloads

103

checked on Oct 29, 2025

Google Scholar Logo
Google Scholar™

Sustainable Development Goals

1

NO POVERTY
NO POVERTY Logo

3

GOOD HEALTH AND WELL-BEING
GOOD HEALTH AND WELL-BEING Logo

4

QUALITY EDUCATION
QUALITY EDUCATION Logo

7

AFFORDABLE AND CLEAN ENERGY
AFFORDABLE AND CLEAN ENERGY Logo

8

DECENT WORK AND ECONOMIC GROWTH
DECENT WORK AND ECONOMIC GROWTH Logo

11

SUSTAINABLE CITIES AND COMMUNITIES
SUSTAINABLE CITIES AND COMMUNITIES Logo

12

RESPONSIBLE CONSUMPTION AND PRODUCTION
RESPONSIBLE CONSUMPTION AND PRODUCTION Logo

13

CLIMATE ACTION
CLIMATE ACTION Logo

14

LIFE BELOW WATER
LIFE BELOW WATER Logo

16

PEACE, JUSTICE AND STRONG INSTITUTIONS
PEACE, JUSTICE AND STRONG INSTITUTIONS Logo