MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Seasonal Variations in the Fatty Acid Composition of Phospholipid and Triacylglycerol in Gonad and Liver of Mastacembelus simack

Thumbnail Image

Date

2015

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

SPRINGER

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
Department of Nutrition and Dietetics/ Beslenme ve Diyetetik Bölümü
Mardin Artuklu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü, alanında eğitim ve araştırma yapmak amacıyla, 2018 yılında öğrenci alımına başlamıştır. Lisans düzeyinde bu eğitim 4 yıl sürmekte ve bölüm mezunlarına ‘Diyetisyen’ unvanı verilmektedir. Bölümün amacı, sağlığın korunması ve geliştirilmesini, hastalıkların tedavisi açısından toplumda yeterli ve dengeli beslenme bilincinin yerleşmesini sağlayacak, kişiyi ve toplum sağlığını merkez alan bir sorumluluk anlayışıyla yetişen insan gücü ile araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde bulunmayı esas almak ve tüm bunlarla ülkemizde toplumun sağlık düzeyinin geliştirilmesine katkı sağlamaktır.

Journal Issue

Events

Abstract

The seasonal effects on the fatty acid composition of triacylglycerol (TG) and phospholipid (PL) in the gonad and liver of Mastacembelus simack were determined using the gas chromatographic method. The most abundant fatty acids in the investigated seasons and tissues were palmitic acid (C16:0), stearic acid (C18:0), oleic acid (C18:1n-9), palmitoleic acid (C16:1n-7), arachidonic acid (C20:4n-6), eicosapentaenoic acid (C20:5n-3), and docosahexaenoic acid (C22:6n-3). The distribution proportions of aSFA (saturated fatty acids), aMUFA (monounsaturated fatty acids) and aPUFA (polyunsaturated fatty acids) were found to be different among PL and TG fractions in all seasons. The total lipid content of gonad and liver were 1.32 (November)-4.90 % (September) and 1.32 (September)-3.94 % (January), respectively. It was shown that the total lipid and fatty acid compositions in the gonad and liver of fish were significantly influenced by seasons.

Description

Keywords

Mastacembelus simack, Fatty acid, Phospholipid, Triacylglycerol

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Q2

Scopus Q

Q2

Source

JOURNAL OF THE AMERICAN OIL CHEMISTS SOCIETY

Volume

92

Issue

9

Start Page

1313

End Page

1320