MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

II. Ürün Mısır Çeşitlerinde Organik ve İnorganik Gübre Uygulamasının Verim ve Kaliteye Etkisi ile Ekonomik Analizi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2020

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
Department of Plant Protection / Bitki Koruma Bölümü
Bitki Koruma Bölümümüzün asıl hedefi; bilimsel değerleri prensip edinen, bilim ve teknolojiden yararlanarak, ülke tarım sektöründe bitkisel yetiştiricilikte sorun olan hastalık etmenleri, yabancı otlar ve zararlıların teşhisi, zarar şekli ve mücadele yöntemleri konularında güncel gelişmeleri mühendislik bakış açısıyla çözebilen, bilgi üretip bunu paylaşan ve mesleki etik kurallarına saygılı mühendis ve araştırmacılar yetiştirmeyi, bilimsel araştırma, eğitim ve hizmet alanlarındaki birikimini ve üretimini toplumun yararına sunmayı başlıca görev edinmektir. Bitki Koruma Bölümü Programı, bölgenin ve ülkemizin tarımsal ürün anlamında kendine yeter ve dış piyasada rekabet edebilecek güce sahip olmak için çözümler üretecek bir Tarımsal Ar-Ge Merkezi olarak lisans öğrencilerimize konularında uzman öğretim üyelerimiz ile gerçekleştirilen araştırmalar ve öğrenci odaklı eğitim faaliyetleriyle Türkiye’de öncü bitki koruma bölümleri arasında yer almak; alanında bölgesel, ulusal ve evrensel gereksinimleri karşılamak, sürdürülebilir ve nitelikli araştırmalar ile bilime, teknolojiye ve toplum yararına katkı sağlamak; temel değerlerine bağlı, mesleki, kültürel ve sosyal yönden gelişime açık bitki koruma alanında uzmanlaşmış ziraat mühendisleri yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Bitki Koruma Bölümü Programı, Entomoloji ve Fitopatoloji Ana Bilim Dallarını içermektedir. Her iki Ana Bilim Dalımızın da amacı, öğrencilerimize bitkisel üretimi tehdit eden hastalık ve zararlılar hakkında kapsamlı bilgi vermek ve onları araştırmaya yöneltmektir. Bölümümüz, hızla gelişmekte olan bu bilim dallarında güncel gelişmeleri öğrencilere aktarmak için yeni öğretim teknikleri uygulamakta ve kadrosunu genişleterek yeni alanlarda araştırmalar yürütecek ve dersler verecek bilimsel kalitesi yüksek uzmanlar kazandırmayı hedeflemektedir. Entomoloji Ana Bilim Dalı bünyesinde Akaroloji, Entomoloji ve Nematoloji Bilim Dalları; Fitopatoloji Ana Bilim Dalı bünyesinde ise Bakteriyoloji, Mikoloji, Viroloji ve Herboloji Bilim Dalları yer almakta ve bu konularda birçok ders, konunun uzmanları tarafından en güncel gelişmeler takip edilerek verilmektedir. Her iki ana bilim dalında da verilen eğitim, klasik ders anlatımlarını, sınıf içi tartışmaları, öğrenci sunumlarını, laboratuvar ve arazi uygulamalarını ve seminerleri içermektedir. Öğrencilerin bilimsel problem çözme tekniklerini öğrenmeleri, okudukları araştırma makalelerini anlamaları ve analiz edebilmeleri beklenmektedir. Sonuç olarak; zengin tarım potansiyeline sahip bir şehir olarak ön plana çıkan Mardin ili hem sahip olduğu arazi varlıkları hem de ilde tarıma dayalı sanayinin gelişmiş olması nedeniyle tarımsal faaliyetler açısından önemli konumdadır. Bu bağlamda, Bitki koruma bölümümüze sunulan araştırma olanakları ile onların başarılı bir kariyere adım atabilmeleri için gerekli temel bilgi ve pratik becerileri vermekte; mezuniyet sonrasında temel ve uygulamalı bilimlerde araştırmacı olabilmek, Tarım Bakanlığında mühendis olmak ya da özel tarım ve ilaç firmalarında görev alabilmek için her türlü donanımı kazanmaları hedeflenmektedir.

Journal Issue

Events

Abstract

Bu araştırma 2015 ve 2016 yıllarında II. ürün olarak Mardin ili Göllü köyünde Tesadüf Bloklarında Bölünmüş Parseller’ deneme desenine göre üç tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Çalışmada materyal olarak farklı iki mısır çeşidi (Dekalp-5401 ve LG 30.597) kullanılmıştır. Uygulama olarak; gübresiz kontrol parseli (G0), standart ticari gübre 8 kg da-1 P2O5, 20 kg da-1 N (G1), tavuk gübresi 1000 kg da-1 (G2), çiftlik gübresi 1500 kg da-1 (G3) ve solucan gübresi 1200 kg da-1 (G4) olacak şekilde kullanılmıştır. Araştırmanın iki yıllık ortalama sonuçlarına göre, en yüksek tane verimi 1219.2 kg da-1 ile Ç1 (Dekalb 5401) çeşidinin G1 (ticari gübre) verilen parsellerinde elde edilmiştir. Organik gübre ortalama değeri ise 1124.4 kg da-1 ile Ç2 (LG 30.597) çeşidinin G2 (tavuk gübresi) uygulamasında elde edilmiştir. Kalite parametreleri bakımından çeşit ve gübre uygulamalarının hektolitre, yağ oranı ve protein oranına etkisi önemsiz bulunurken, incelenen diğer parametrelere etkisi ise önemli bulunmuştur. Ekonomik karlılık bakımından kullanılan her iki çeşitte de konvansiyonel gübre uygulamalarının daha avantajlı olduğu tespit edilmiştir. Çeşitler arasında konvansiyonel gübre uygulamaları bakımından Ç1 çeşidinin (Dekalb 5401) kârlılık düzeyi daha yüksek olmuştur. Organik gübre uygulamaları bakımında yapılan değerlendirmede Ç2 çeşidinin (LG 30.597) daha kârlı olduğu ortaya çıkmıştır. Ticari gübre uygulamaların diğer gübre uygulamalarına göre maliyeti düşük ve elde edilen verim miktarının daha yüksek olmuştur. Bölgemizde yeterli düzeyde organik mısır piyasasının oluşmaması nedeniyle ticari gübrelerin ekonomik olarak daha avantajlı olduğu sonucuna varılmıştır.

Description

Keywords

II. ürün, mısır, verim, kalite, ekonomik analiz

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi

Volume

6

Issue

3

Start Page

592

End Page

604